Podnikatelský trůn na jihu Čech dobyla včelařina a zdravá krmiva pro hospodářská zvířata

11.9.2024

Odbornou porotu nejvíce zaujal a vítězem krajského kola se stal vášnivý včelař Milan Čaloun, a stal se tak MONETA Živnostníkem roku 2024 Jihočeského kraje. Titulem Volkswagen Firma roku 2024 Jihočeského kraje se může pyšnit společnost HERBAVITA CZ, která vyvíjí, produkuje a prodává doplňková krmiva pro hospodářská zvířata.

„Včelařím. S láskou, vášní, pokorou, fascinován dovednostmi včel a jejich naprostým souzněním s přírodou. Včelařím pro vůni včelstva a včelařské práce, včelařím pro poznání. Včelařím, abych sblížil s přírodou mé děti, abych se je pokusil navést na dobrou životní cestu,“ říká vítězný živnostník Milan Čaloun. Na počátku stálo rozhodnutí odstěhovat se z města na venkov. Práci marketingového specialisty měl rád, přesto po pár letech začal vnímat pocit, že u ní něco postrádá. Dnes už ví, že to byla vůně. Marketingové plány, strategie, texty psané na objednávku – práce je to také poctivá, ničím ale nevoní. Začal studovat první včelařské knihy, nastoupil k sousedovi „do učení“ a podal si přihlášku na včelařskou školu. Dnes je z něj profesionální včelař obhospodařující 150 včelstev. A doufá, že to bude právě ta vůně, která jeho děti přivede jednoho dne na podobnou cestu, po které kráčí on. Jeho zákazníky jsou v drtivé většině koncoví spotřebitelé, konzumenti. Mimo to jeho produkty prodávají vybrané farmářské obchůdky. Jeho med má rozmanitý́ původ, což mu dodává jedinečnou chuť.

„Pan Čaloun je vášnivý včelař. V sezóně má 9 milionů pracovních kolegyň, tedy jednotlivých včelek. Jeho medy už získaly celou řadu ocenění. Dobře svoje výrobky také prezentuje na webových stránkách,“ ohodnotila vítěze za porotu Pavla Nováková z MONETA Money Bank.

Stříbrnou příčku obsadila Marcela Majerová Peterková, která se věnuje bezlepkové cukrařině. Bronz bere Vítězslav Kolda vyrábějící pamlsky a doplňky stravy pro králíky a hlodavce.

„Společnost dlouhodobě pracuje na snížení nadužívání antimikrobiálních léčiv v chovech hospodářských zvířat. Jako průkopníci na trhnu razíme politiku selektivního zaprahování, řešení mastitid bez užití antimikrobiálních látek a podporu cíleného užívání antibiotik na základě výsledků faremních kultivací,“ říká spoluzakladatel vítězné společnosti HERBAVITA CZ Ondřej Otáhal. V praxi to funguje tak, že společnost zefektivňuje využití krmné dávky a podporuje přirozenou imunitu zvířat. V důsledku toho zvyšuje užitkovost a snižuje náklady a ztráty v souvislosti se zdravotními problémy zvířat. Společnost vyvíjí a produkuje výjimečná doplňková krmiva a směsi vitamínů a minerálů pro skot, prasata a drůbež. Výrobky se vyznačují přídavkem bylin a dalších přírodních složek, což umožňuje cíleně podporovat určité tělesné funkce nebo naplňovat specifické potřeby stájí. Doplňky lze použít ke stimulaci a zlepšení příjmu a trávení krmiva a k posílení celkového zdraví a imunity. Součástí sortimentu jsou krmné doplňky, které lze široce využít k podpoře vyšší užitkovosti. Hospodářská zvířata se stávají odolnějšími, cítí se spokojenější a jsou méně náchylná k nemocem a dalším poruchám.

„Společnost má kvalitní produkt prospěšný pro hospodářská zvířata, a tím pádem i pro lidi. Libí se mi spolupráce s univerzitou a propojení byznysu a školství. Je to dynamicky rostoucí firma, která má potenciál uspět se svými výrobky i ve světě,“ okomentoval volbu poroty Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

Druhé místo vybojovala společnost PKD, která se věnuje zakázkové výrobě ocelových konstrukcí. Třetí místo obsadila firma Balance 21, výrobce a distributor probiotik.

Vyhlášen byl rovněž vítěz doprovodné kategorie MONETA Živnostník roku Srdcař oceňující živnostníky, kteří ve svém oboru dlouhodobě podnikají a jsou své práci zcela oddáni. Srdcař je člověk, který doslova žije pro to, co dělá a nechává v tom kus svého srdce. V Českých Budějovicích získal toto ocenění Vítězslav Kolda vyrábějící pamlsky a doplňky stravy pro králíky a hlodavce.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Volkswagen Firma roku 2024 a MONETA Živnostník roku 2024 se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

„Přínos Firmy a Živnostníka roku vidím především ve vytváření příležitostí pro setkávání a sdílení zkušeností inspirativních lidí, zástupců firem malých i velkých z různých podnikatelských oborů, s různým příběhem. Skupina VINCI Construction CS vytváří svými projekty lepší místo nejen pro život, ale i pro podnikání. Staví silnice, dálnice, železnice, mosty i vodohospodářská díla či průmyslové objekty, byty i relaxační a sportovní zóny. Na svých projektech klademe čím dál větší roli na péči o životní prostředí, proto jsme se stali letos poprvé partnery nové soutěžní kategorie Udržitelné podnikání roku. Chceme tak vyzdvihnout nápady a řešení živnostníků a firem, které díky přijímání principů udržitelnosti a využívání moderních technologií podporují nové obchodní příležitosti, a hlavně přispívají k lepšímu životnímu prostředí, říká Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS.

Volkswagen Firma roku 2024 Jihočeského kraje:
1. HERBAVITA CZ s.r.o. – vývoj, produkce a prodej doplňkových krmiv pro hospodářská zvířata (Jindřichův Hradec)
2. PKD, a.s. – zakázková výroba ocelových konstrukcí (Dačice)
3. Balance 21, s.r.o. – výroba a distribuce probiotik (Litvínovice)

MONETA Živnostník roku 2024 Jihočeského kraje:
1. Milan Čaloun – vášnivý včelař (Vráž)
2. Marcela Majerová Peterková – bezlepková cukrářka (Radomyšl)
3. Vítězslav Kolda – pamlsky a doplňky stravy pro králíky a hlodavce (Dobrá Voda u Českých Budějovic)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2024 Jihočeského kraje:
Vítězslav Kolda – pamlsky a doplňky stravy pro králíky a hlodavce (Dobrá Voda u Českých Budějovic)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2024 Jihočeského kraje:
PKD, a.s. – zakázková výroba ocelových konstrukcí (Dačice)

Fotografie z vyhlašování jsou zde.